Global-News.com.ua

ЛОР, пульмонолог, інфекціоніст, терапевт — допомога при осінньо-зимових сезонних захворюваннях

Сентябрь 27
17:32 2022

lor-zahvoriuvannia

Осінь та зима приносять із собою багато захворювань вуха, носа та горла. І вони варіюються від звичайної застуди до ангіни та пневмонії.

 

Застуда — гострі респіраторні вірусні захворювання

По-перше, слід поговорити про застуду. Рано чи пізно кожна людина застуджується. Є багато казок про те, чому ми застуджуємося — вихід на вулицю з мокрим волоссям, різка зміна зовнішньої температури, тощо. Однак, насправді, застуду викликають багато різних вірусів. Саме тому їх непросто вилікувати і ще тяжче не підхопити.

Ось деякі віруси, які можуть викликати застуду:

  • Респіраторно-синцитіальний вірус: RSV вражає легені та дихальні шляхи.
  • Віруси парагрипу людини: HMPV належить до того ж сімейства, що й вірус RSV і викликає респіраторні інфекції, як правило, у дітей віком до 5 років.
  • Метапневмовіруси людини: зазвичай, викликають респіраторні захворювання у немовлят, маленьких дітей, людей похилого віку та осіб з ослабленою імунною системою.

Найкращий спосіб запобігти застуді — мити руки. Фактично, миття рук є способом номер один запобігти поширенню хвороб. Переконайтеся, що ви часто й ретельно миєте руки дезінфікуючим засобом або водою з милом, добре споліскуєте і висушуєте їх. Навчіть своїх дітей робити те саме.

Якщо ви застудилися, найкращим лікуванням буде відпочинок і пиття великої кількості рідини, щоб вимити вірус застуди з організму. Ви можете лікувати деякі симптоми, наприклад закладеність носу та грудей, за допомогою безрецептурних ліків, але вони не вилікують застуду. Вірус застуди пройде само собою і вилікується сам.

 

Грип

Грип — це серйозна, заразна респіраторна хвороба, яка становить велику небезпеку особливо для тих людей чиє здоров’я підірване хронічними захворюваннями, як от захворювання серця або астма. Це захворювання може призвести до госпіталізації або, навіть, смерті. Найпоширеніші симптоми грипу:

  • Нежить або закладений ніс
  • Біль у всьому тілі, включаючи головні болі
  • Кашель та/або біль у горлі
  • Лихоманка і озноб
  • Загальна втома

Грип провокується вірусом, який змінюється з року в рік. Зовсім молоді, люди похилого віку та люди з ослабленою імунною системою повинні щорічно проходити вакцинацію проти грипу. Якщо ви захворіли на грип і належите до однієї з цих категорій, негайно зверніться до лікаря. Якщо ви загалом здорові та захворіли на грип, відпочивайте та пийте багато рідини. Залишайтеся вдома, щоб не заразити інших вірусом. Якщо ваші симптоми погіршуються, зверніться до лікаря. Противірусні препарати можуть скоротити перебіг хвороби на кілька днів.

 

Круп (гострий ларинготрахеїт)

Круп — це інфекція дихальних шляхів, яка викликає сильний кашель, схожий на гавкіт. Інфекція звужує верхні дихальні шляхи і ускладнює дихання. Зазвичай, захворювання вражає дітей до трьох років, оскільки їхні дихальні шляхи вузькі. Круп може ускладнювати дихання і створювати хрипи при вдиханні повітря. Незважаючи на те, що дитина може захворіти, а кашель може налякати батьків, круп можна лікувати вдома і в більшості випадків госпіталізація не потрібна.

 

Що викликає круп?

Круп викликається вірусом і часто починається із симптомів застуди, таких як нежить і кашель. Однак, круп призводить до погіршення кашлю до гавкаючого кашлю. Діти заражаються крупом при контакті з вірусом, як правило, вірусом парагрипу.

 

Як діагностується круп?

Лікар діагностує круп, прослуховуючи дихання дитини і дивиться на горло дитини. У деяких випадках може бути призначений рентген, щоб виявити застій в легенях.

 

Профілактика крупу

Профілактика крупу полягає в уникненні контакту з мікробами, які його викликають. Найкращий спосіб зупинити поширення будь-якої хвороби чи недуги – мити руки. Навчіть своїх дітей часто мити руки водою з милом або дезінфікуючим засобом.

 

Пневмонія

Пневмонія — це інфекція повітряних мішків у легенях. Вона може вразити людей будь-якого віку і найбільш небезпечна для дуже молодих і літніх людей. Пневмонія може бути особливо небезпечною для тих, хто має інші хронічні захворювання або ослаблену імунну систему. Вона може вразити одну або обидві легені одночасно.

Ознаки та симптоми пневмонії:

  • Біль у грудях
  • Когнітивні зміни у дорослих старше 65 років, тобто туманність, сплутаність свідомості
  • Кашель
  • Втома
  • Лихоманка, пітливість і озноб
  • Нудота, блювання або діарея
  • Задишка

 

Що викликає пневмонію?

Пневмонію викликають бактерії, віруси та деякі гриби. Інфекція заповнює повітряні мішки легенів рідиною або гноєм.

Існує чотири різних типи пневмонії залежно від типу мікроба, який її викликає:

  • Бактеріальна пневмонія: цей тип пневмонії викликається різними типами бактерій, включаючи streptococcus pneumoniae, chlamydophila pneumonia та legionella pneumophila. Люди з ослабленою імунною системою або з хронічними захворюваннями, такими як захворювання нирок, піддаються більшому ризику зараження бактеріальною пневмонією.
  • Вірусна пневмонія: цей тип викликається вірусами і є найпоширенішим типом, яким хворіють дуже молоді та люди похилого віку. Зазвичай вона менш серйозна і протікає коротше, ніж бактеріальна пневмонія.
  • Мікоплазмена пневмонія: цей тип пневмонії дуже заразний і швидко поширюється. Її називають «ходячою пневмонією», і вона швидко поширюється в спільних середовищах проживання, таких як будинки престарілих і гуртожитки коледжів.
  • Грибкова пневмонія: цей тип пневмонії обмежений тими, хто тісно працює з ґрунтом або птахами. Якщо вдихнути велику кількість грибка, що знаходиться в грунті або пташиному посліді, може виникнути грибкова пневмонія. Це може бути особливо важко для тих, хто живе з ослабленою імунною системою або хронічними захворюваннями.

 

Як діагностується пневмонія?

Лікар спочатку прослухає легені людини, щоб почати діагностику пневмонії. Щоб визначити наявність інфекції, можуть бути взяті аналізи крові. Крім того, лікар може призначити рентген грудної клітки, щоб перевірити чи є рідина в легенях. Тест під назвою «пульсоксиметрія» визначить рівень кисню в крові, оскільки пневмонія може знизити цей рівень. Інший тест, який називається аналізом мокротиння, аналізує рідину з легенів (зразок береться після спльовування), щоб визначити тип інфекції, що викликає пневмонію.

 

Як лікується пневмонія?

Пневмонію можна лікувати багатьма різними способами, залежно від віку хворого, основного стану здоров’я та тяжкості пневмонії. Легкі випадки пневмонії можна лікувати вдома. У тяжких випадках показана госпіталізація.

 

Ангіна

Стрептококова ангіна – це бактеріальна інфекція, яка викликає почервоніння, набряк і біль у горлі. Ковтати може бути боляче. Стрептококова ангіна відрізняється тим, що біль може з’явитися швидко. Не всі болі в горлі спричинені стрептококом у горлі, навіть якщо деякі симптоми можуть бути однаковими. Якщо ви підозрюєте, що у вас або вашої дитини є ангіна, важливо звернутися до лікаря та пройти обстеження. Якщо стрептокок не лікувати, він може поширюватися та інфікувати пазухи та середнє вухо. Відомо також, що стрептококи переростають у ревматичну лихоманку, якщо їх не лікувати належним чином.

Ознаки та симптоми стрептококової ангіни:

  • Біль у горлі, що виникає швидко
  • Біль при ковтанні
  • Мигдалини червоні та набряклі з білими плямами
  • На задній частині ротової порожнини з’являються червоні плями
  • Лімфовузли шиї збільшені
  • Лихоманка, головний біль, загальні болі в тілі
  • Нудота або блювання, особливо у дітей молодшого віку

 

Як діагностується стрептококова ангіна?

Лікар має провести два тести аби визначити наявність стрептококової ангіни.

Швидкий тест на антиген. Швидкий тест діє за лічені хвилини та проводиться за допомогою зразка, який лікар бере з горла. Тест швидко визначає наявність бактерій стрептококової ангіни.

ПЦР тест. Цей тест займає більше часу, оскільки зразок, взятий із задньої стінки горла, вирощується в культурі в лабораторії. Потрібно кілька днів, щоб культура виросла та підтвердила наявність стрептококової інфекції.

 

Як лікується стрептококова ангіна?

Зазвичай, лікар призначає антибіотики для лікування бактерій, що викликають стрептокок. У такому випадку гострий запальний процес має пройти протягом 48 годин.

Ці захворювання найбільш поширені саме в осінні та зимові місяці. Якщо у вас прослідковуються симптому сезонних захворювань, негайно зверніться до лікаря, щоб почати лікування та запобігти поширенню хвороби.

В місті Черкаси в багатопрофільному медичному центрі «МЕДГАРАНТ» працює команда професіоналів, які нададуть кваліфіковану медичну допомогу  при осінньо-зимових сезонних захворюваннях: терапевт, педіатр, ЛОР, інфекціоніст, пульмонолог.

Share

Статьи по теме

Последние новости

Изменится ли цена на газ для населения: ответ «Нафтогаза» — Finance.ua

Читать всю статью

Наши партнёры

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY