Global-News.com.ua

ЦВК вивчає можливості впровадження новітніх інформаційних технологій у виборчий процес

Май 26
17:26 2020

У Центральній виборчій комісії під керівництвом члена Комісії Сергія Постівого у форматі онлайн відбулося чергове засідання робочої групи із впровадження новітніх інформаційних технологій у виборчий процес загальнодержавних та місцевих виборів.

Сьогодні до складу робочої групи долучилися народні депутати України Вікторія Подгорна, Аліна Загоруйко та низка профільних фахівців, які в парламенті напрацьовують законодавчу базу у сфері електронного голосування.

Під час сьогоднішнього засідання народними депутатами були озвучені основні плани та напрями роботи парламентарів у законопроєктній сфері, повʼязаній з виборчим та референдумним процесами. Йшлося також про координацію роботи Комісії та Верховної Ради України щодо напрацювань пропозицій стосовно визначення оптимальної моделі впровадження новітніх інформаційних технологій у виборчий процес.

Зокрема, Вікторія Подгорна зазначила, що поєднання зусиль ЦВК та парламентарів допоможе вирішити концептуально, в якому напрямі рухатися в сенсі діджиталізації всіх процесів адміністрування виборів. "Тільки визначивши, яка концепція щодо впровадження інформаційних технологій нам потрібна, ми можемо братися за розробку відповідного законопроєкту. Щоб він був дійсно реалістичним", – додала вона.

Своєю чергою Аліна Загоруйко зауважила, що до вирішення цих питань необхідно ставитися обережно та обдумано, враховуючи можливі ризики і перешкоди, що можуть нівелювати всі позитивні починання у цій сфері.

У подальшому експертка Ради Європи з питань виборчого права та цифрових технологій, консультантка Європейського комітету з питань демократії та управління при РЄ Ардіта Дріза Маурер презентувала робочій групі своє дослідження "Цифрові технології у виборах". При цьому вона ознайомила зі світовими практиками використання таких інновацій у виборчому процесі та їх нормативно-правовим регулюванням.

"Водночас впровадження новітніх цифрових технологій у виборчий процес не має стати для тієї чи іншої країни самоціллю. Цей процес повинен бути своєрідною відповіддю на вирішення відповідної проблеми. При цьому слід памʼятати, що у будь-якому випадку держава зобовʼязана забезпечити проведення вільних та прозорих виборів", – резюмувала Ардіта Дріза Маурер.

Про досвід впровадження інформаційних технологій у виборчий процес Киргизької Республіки учасників онлайн-засідання поінформували представники апарату Центральної виборчої комісії цієї країни. Зарубіжні колеги, зокрема, розповіли про використання систем електронної ідентифікації виборця на дільниці, голосування з використанням спеціальних машин та встановлення результатів виборів за допомогою цифрових технологій.

Голова робочої групи Сергій Постівий, підбиваючи підсумки засідання, зазначив, що Комісія прискіпливо вивчає всі можливості впровадження новітніх інформаційних технологій у виборчий процес, залучаючи до цього як профільних фахівців, так і відповідних експертів. Також детально опрацьовується позитивний закордонний досвід у цій сфері, з врахуванням можливих ризиків та викликів у площині вітчизняних реалій.

"Тож наразі триває кропітка робота, а від сьогодні і спільно з представниками депутатського корпусу, щодо напрацювання оптимальної для України моделі діджиталізації виборів. Аби вона була не тільки дієздатною та ефективною, а й прозорою і зрозумілою для всіх субʼєктів цих процесів, кібербезпечною та економічно обгрунтованою", – наголосив член ЦВК.

Відділ взаємодії із ЗМІ Секретаріату Комісії

Share

Статьи по теме

Последние новости

Зеленский ввел в действие решение СНБО об ограничении азартных игр в интернете

Читать всю статью

Наши партнёры

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY