Global-News.com.ua

У ЦВК обговорили пропозиції до проєкту порядку розгляду звернення виборця щодо зміни виборчої адреси

Апрель 17
11:26 2020

Нагадаємо, що на офіційному вебсайті Комісії було оприлюднено підготовлений Службою розпорядника Державного реєстру виборців зазначений Проєкт. Також ЦВК запропонувала громадськості долучитися до його підготовки Комісією. В результаті від громадських організацій, окремих громадян та членів Центральної виборчої комісії надійшло понад 50 пропозицій і зауважень до Проєкту, які було опрацьовано та узагальнено у формі порівняльної таблиці.

Відтак, у процесі відеообговорення його учасники намагалися максимально врахувати позиції усіх заінтересованих сторін та знайти оптимальні формулювання для остаточної редакції Проєкту. При цьому практично всі вони були спрямовані на спрощення та лібералізацію процедури зміни виборчої адреси на іншу, ніж адреса зареєстрованого місця проживання. Окрім того, як зазначалося під час заходу, ця процедура має бути збалансована між інтересами виборців та дотриманням цілісності й законності виборчого процесу.

У відеоконференції взяли участь представники ГО "Громадський холдинг "ГРУПА ВПЛИВУ", ВГО "Громадянська мережа "ОПОРА", Міжнародної фундації виборчих систем (IFES) в Україні, а також громадських організацій "Асоціація політичних юристів", "Центр контролю передвиборчих програм", "Сонях", "Придніпровський центр правової допомоги", окремі громадяни.

За підсумками дискусії переважна більшість пропозицій та зауважень будуть враховані в остаточному варіанті проєкту Порядку. А після його ухвалення на одному з найближчих засідань ЦВК та подальшого впровадження в експлуатацію відповідного електронного сервісу автоматизованої інформаційно-телекомунікаційної системи "Державний реєстр виборців" для реалізації цього Порядку вже під час найближчих місцевих виборів виборці, які виявлять таке бажання, зможуть змінити свою виборчу адресу.

"Сьогоднішнє обговорення стало черговим прикладом прозорості та відкритості в діяльності Центральної виборчої комісії, її тісної співпраці з громадянським суспільством, зокрема, й у процесі вдосконалення адміністрування виборів.

Таким чином, завдяки поєднанню зусиль Комісії та громадських організацій, сподіваюсь, ми отримаємо ефективний документ, що регламентуватиме зміну виборчої адреси виборця на іншу, ніж адреса зареєстрованого місця проживання. Ця процедура уможливить участь у місцевих виборах, що мають відбутися восени поточного року, насамперед внутрішньо переміщених осіб, а для інших громадян України значно посилить гарантії реалізації виборчих прав на місцевих виборах, зокрема – запровадить можливість голосувати у тих територіальних громадах, де вони фактично проживають", – наголосив Голова Комісії Олег Діденко.

Відділ взаємодії із ЗМІ Секретаріату Комісії

Share

Статьи по теме

Последние новости

В следующем году выйдет семейный минивэн Evo Spazio (фото) — Finance.ua

Читать всю статью

Наши партнёры

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY