Global-News.com.ua

Член ЦВК взяв участь в обговоренні викликів місцевих виборів

Май 06
18:33 2020

В Українському кризовому медіа-центрі відбулася онлайн-конференція "Місцеві вибори – 2020: місія здійсненна?", в якій взяв участь член Центральної виборчої комісії Андрій Гевко. Учасниками заходу також були народний депутат України Роман Лозинський, представники органів місцевого самоврядування, Міжнародної фундації виборчих систем (IFES) в Україні, експерти.

Під час конференції була обговорена низка актуальних питань, пов’язаних з організацією чергових місцевих виборів, проведення яких заплановано на осінь поточного року.

Зокрема, йшлося про необхідність змін до Виборчого кодексу, виклики, які можуть супроводжувати майбутні вибори, насамперед в розрізі незавершеної реформи адміністративно-територіального устрою. Учасники конференції також зупинилися на проблемах підготовки політичних партій до місцевих виборів, наслідках імовірної партизації виборів у місцевих громадах.

Член Комісії Андрій Гевко під час свого онлайн-включення зупинився на питанні фінансування виборів, нещодавнє зменшення обсягу якого може вплинути на якість роботи виборчих комісій. Також він звернувся до нагального питання майбутніх виборів старост сіл, селищ, яке потребує врегулювання шляхом внесення відповідних змін до Виборчого кодексу.

Окрім того, у зв’язку з прийняттям нового виборчого законодавства член ЦВК наголосив і на важливості просвітницької роботи серед всіх категорій суб’єктів виборчого процесу. Та додав, що Комісія активно співпрацює з міжнародними партнерами, громадськими організаціями щодо висвітлення численних новел Виборчого кодексу, зокрема, щодо місцевих виборів.

Серед можливих викликів майбутніх виборів Андрій Гевко виокремив ситуацію, пов’язану з імовірним карантином через пандемію коронавірусу.

"Якщо нам доведеться проводити вибори в умовах карантину, то це потребуватиме, зокрема, й від Центральної виборчої комісії, проведення екстра-заходів для забезпечення безпеки громадян. Ми вивчаємо в цьому напрямі досвід Південної Кореї, яка у квітні в період пандемії провела парламентські вибори.

Але за такої ситуації, на мій погляд, необхідно говорити навіть не стільки про фінансування, скільки про спроможність організувати вибори в умовах складної епідеміологічної ситуації та оголошеного через це карантину", – зазначив член ЦВК.

Переглянути трансляцію онлайн-конференції можна за посиланням: https://cutt.ly/mylgKrf

Відділ взаємодії із ЗМІ Секретаріату Комісії

Share

Статьи по теме

Последние новости

Как выросли объемы кассовых оборотов банков в 1 кв. 2024 года (инфографика) — Finance.ua

Читать всю статью

Наши партнёры

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY