Global-News.com.ua

VR Gostomel: Занурення в історію через віртуальну реальність

Ноябрь 21
08:51 2023

Документальний фільм VR Gostomel — це унікальний імерсивний досвід, що розповідає історію мешканців маленького міста Гостомель у Київській області під час перших днів повномасштабного російського вторгнення у лютому 2022 року. Це місто стало відомим на всесвітньому рівні завдяки важливій битві за аеропорт та знищенню надвеликого літака МРІЯ (АН-225).

Завдяки віртуальній реальності проєкт VR Gostomel наче через портал занурює глядача у час війни, де можна побачити бій за аеропорт, розрушені житлові будівлі Військового містечка, спалену Мрію, залишену школу та багато іншого.

Сюжет VR-документального фільму ґрунтується на історіях жителів, які ведуть вулицями міста і розповідають про своє життя до та під час окупації. За кожним зруйнованим будинком криється глибока історія, яку в інтерв’ю розповідають мешканці Гостомеля, пілоти літака Мрія та родичи тих, хто загинув, захищаючи нашу країну. Новітні технології допомагають глядачам відчути та пережити цю історію разом з героями, завдяки віртуальній реальності.

Під час проєкту було здійснено сканування 10 локацій у Гостомелі та артефактів війни, створено 5 віртуальних оточень і унікальне відео в форматі 360 про Гостомель під час війни, яке буде показано в VR-шоломах по всьому світу.

Режисером фільму є Валерій Коршунов, який працював над численними культурно-соціальними проєктами Чорнобиля та є засновником Українського Бієнале цифрового та медіа мистецтва, в цьому році вже презентував свій VR проєкт Доба Перша / First Day на Венеціанському Бієнале, ставши переможцем Biennale Cinema College.

«Ми зняли неймовірні кадри у форматі VR, які передають атмосферу Гостомеля та його нереальну реальність. Вони викликають сильні емоції та відчуття реальності подій. Ми проводимо зйомку камерами 360, 3D-сканування, зйомку дронами, що по суті є документуванням та збереженням наслідків війни в сучасному форматі. Будівлі можуть бути знесені або відбудовані, але пам’ять має залишитись. Це важливо для історії та майбутніх поколінь. Все, що ми побачили там, залишає в нас глибокий слід. Це інша сторона життя, від якої ми маємо відштовхуватись та пам’ятати заради майбутнього,» — коментує режисер проєкту Валерій Коршунов.

Мета проєкту VR Gostomel — протидія пропаганді на рівні відчуттів. Адже відомо, яке враження справляють візити до Бородянки, Бучі, Ірпеня та Гостомеля на світових лідерів. Ці місця розкривають реалії війни, злочини проти людства, яким немає виправдань, та нагадують про загальнолюдські цінності, за які ми боремося, та необхідність підтримки України.

Імерсивний VR-фільм VR Gostomel дає можливість відвідати події війни віртуально з повним відчуттям присутності у VR-шоломі. Віртуальна реальність дозволяє людям не просто бачити, але і відчувати та переживати те, що відбувається. Проєкт спрямований на те, щоб надати глядачам можливість побачити наслідки війни на власні очі. Його метою є залучити глядачів до підтримки України та сприяти зупинці подібних трагедій у майбутньому. Тому, сподіваємось цей проєкт буде показаний якомога більшій кількості людей в Україні та по всьому світу.

Документальний VR-фільм VR Gostomel знімається за підтримки Українського культурного фонду та буде представлений на фестивалях кіно, міжнародних конференціях та інших заходах на підтримку України. Після цього фільм стане доступним для перегляду у VR-шоломах та на YouTube.

Більше про проєкт на сайті: https://thewareffect.com/

Share

Статьи по теме

Последние новости

Китайцы по-прежнему очень довольны своими Samsung Galaxy S23 Ultra. Но есть одна модель, которую они любят больше

Читать всю статью

Наши партнёры

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY